Langkau ke kandungan utama

snippet: kesukaan dlm TMKH

dari  bab 2

Kata Hisyam, "Habis tu, macam mana lagi I nak cakap pada you, Lin? Selama kita berkawan, I rasa, I tak pernah beri you harapan, kan? I tak pernah ajak you kahwin. Jadi, you kena fahamlah. Bagi I, tak guna kita kahwin kalau rasa cinta tak ada dalam hati kita!"

"Tak ada dalam hati you. Itu maksud you, kan?" bisik Salina sedih.

"Lin, sejak lama dulu I dah beritahu yang I cuma nak jadi kawan you. Dari dulu, dah berkali-kali I cakap, yang I anggap you kawan baik I. Tak lebih daripada itu."

"Sampai hati you. Bertahun-tahun I tunggu you, tapi itu jugak yang you ucap pada I."
....................................................

dari bab 5


"Maria, awak tahu tak apa yang awak dah buat pada saya?" Hisyam mengatur bicara.


Perhatian Maria sudah diperoleh. Kini, gadis itu sedang memandang ke arah Hisyam dengan wajah yang penuh persoalan.

"Saya dah tergoda dengan awak."

Bulat mata Maria mendengar pengakuan lelaki itu.

Hisyam ketawa. "Janganlah panik!"

"Dah awak cakap yang pelik-pelik pada saya, lepas tu awak kata jangan panik? Beritahu saya, Encik Hisyam, dah berapa lama awak kenal saya?"

"Masa bukan ukuran."

"Awak ni merapu betul. Biar saya berterus terang. Saya tak suka awak. Saya keluar dengan awak hari ini sebab awak ugut saya. Jugak sebab saya nak balas budi yang asyik awak ungkit. Lepas ini, tak payahlah call saya lagi. Saya tak layak kawan dengan awak."

....................................

dari bab 7


"Maria, kita kahwin ya?"


Maria rasa ingin ketawa pula. Hai, mamat ni dah terikut-ikut stail orang putih pula. Dia menggeleng-gelengkan kepalanya.

"Encik Muhamad Zaiful Hisyam bin Ahmad. Awak ni lahir kat Amerika ke? Awak ingat kita ni mat salih? Mat salih bolehlah. Pakai tanya macam tu aje… Lia kan ada emak. Kalau betul nak kahwin dengan Lia, bawak orang tua awak jumpa emak Lia. Macam itu barulah betul caranya, kan?" ujar Maria.

Hisyam menepuk dahi. Kiranya wanita hebat ini menerima lamarannya. Tanpa mempedulikan keadaan di sekeliling, dia menjerit keriangan, "Yahoo!!!"


..............................................

dari bab 9


"Kekasih awak yang hebat tu mana, Maria? Dah lama saya tak nampak dia? Atau, dia pun dah tinggalkan awak, macam yang saya buat dulu?"


Kali ini Maria tidak mampu lagi berlagak selamba. Dia merenung wajah Irwan. Irwan kelihatan riang. Maria keliru dengan tingkah Irwan. Maria tidak dapat menahan diri.

"Seronok benar awak, ya? Tapi, kalau tak silap saya, dulu tu awak merayu-rayu nak balik pada saya, kan?"

Langkah dipercepatkan untuk menjauhi diri daripada Irwan, namun kata-kata Irwan menghentikan Maria.

"Kenapa, Hisyam merayu-rayu pada awak ke? Tak mungkin, tak mungkin. Dia lebih kuat egonya daripada saya. Saya tahu tu. Tapi, tak tahulah saya kalau awak offer dia sesuatu yang hebat."

Maria menjadi marah. Tuduhan Irwan itu amat berat. Apakah lelaki itu ingat dirinya perempuan hina. Sanggup menggadai maruah?

"Kenapa dengan awak ni? Awak peduli apa kalau Hisyam tinggalkan saya atau tidak. Apa yang terjadi antara kami adalah kisah kami yang tak ada kena- mengena dengan awak, faham?"

....................................................

dari bab 15

(i) 

"Mengapa awak menangis, Lia?" Tangan Maria tidak dilepaskan, sebaliknya soalan itu yang ditanyakan Hisyam kepada Maria.



Maria ingin ketawa mendengar soalan itu. Haruskah dia memberitahu sebab dia menangis kepada orang yang menyebabkan dia menangis?


(ii)


"Apa yang awak nak beritahu saya, Syam? Bahawa awak tinggalkan saya kerana kesilapan saya, macam tu?" Maria jelas keliru.


"Habis tu? Takkan silap saya pulak, kut..."

"Jangan cakap berbelit-belit, Encik Hisyam. Berterus teranglah! Apa salah saya? Apa yang saya dah buat sampai begini sekali awak buat saya? Benci saya?"

"Pelik betul perangai awak ni. Salah sendiri pun tak tahu? Kenapa, Maria? Perlu ke saya beritahu awak apa yang saya nampak?"


(iii)


"Tiga bulan awak mendiamkan diri, awak tak hubungi saya, kerana Lan? Awak tak jawab panggilan saya, tak balas SMS saya kerana awak cemburukan Mazlan?" Maria bertanya walaupun kini dia sudah pasti itulah puncanya.


Mazlan? Nama itu yang Maria sebut tadi. Tapi, itu kan nama…....

..............................................

hmm, camne? okey tak? itulah petikan2 dialog dr buah tgn pertama sofi. harap anda suka.


Ulasan

  1. lorhh...nape mskkn diolag plak?

    ada smbgn lg ke?

    BalasPadam
  2. x de sambungan, dik. sofi just nak share bhg2 yg sofi suka dgn anda. boleh, kan?

    BalasPadam
  3. boleh je...saya pun suka part yang sama dengan kak sofi..terutama part yang Hisyam nak bertunang dengan Lia...waktu dapat digambarkan macam mana muka Lia yang panik dan takut mak dia nak tunangkan dengan orang lain...hehehe

    BalasPadam
  4. salam seed169, hehe. .iya? mmm mmg panik kan masa tu?

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…