apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

20.10.10

snippet: kesukaan dlm TMKH

dari  bab 2

Kata Hisyam, "Habis tu, macam mana lagi I nak cakap pada you, Lin? Selama kita berkawan, I rasa, I tak pernah beri you harapan, kan? I tak pernah ajak you kahwin. Jadi, you kena fahamlah. Bagi I, tak guna kita kahwin kalau rasa cinta tak ada dalam hati kita!"

"Tak ada dalam hati you. Itu maksud you, kan?" bisik Salina sedih.

"Lin, sejak lama dulu I dah beritahu yang I cuma nak jadi kawan you. Dari dulu, dah berkali-kali I cakap, yang I anggap you kawan baik I. Tak lebih daripada itu."

"Sampai hati you. Bertahun-tahun I tunggu you, tapi itu jugak yang you ucap pada I."
....................................................

dari bab 5


"Maria, awak tahu tak apa yang awak dah buat pada saya?" Hisyam mengatur bicara.


Perhatian Maria sudah diperoleh. Kini, gadis itu sedang memandang ke arah Hisyam dengan wajah yang penuh persoalan.

"Saya dah tergoda dengan awak."

Bulat mata Maria mendengar pengakuan lelaki itu.

Hisyam ketawa. "Janganlah panik!"

"Dah awak cakap yang pelik-pelik pada saya, lepas tu awak kata jangan panik? Beritahu saya, Encik Hisyam, dah berapa lama awak kenal saya?"

"Masa bukan ukuran."

"Awak ni merapu betul. Biar saya berterus terang. Saya tak suka awak. Saya keluar dengan awak hari ini sebab awak ugut saya. Jugak sebab saya nak balas budi yang asyik awak ungkit. Lepas ini, tak payahlah call saya lagi. Saya tak layak kawan dengan awak."

....................................

dari bab 7


"Maria, kita kahwin ya?"


Maria rasa ingin ketawa pula. Hai, mamat ni dah terikut-ikut stail orang putih pula. Dia menggeleng-gelengkan kepalanya.

"Encik Muhamad Zaiful Hisyam bin Ahmad. Awak ni lahir kat Amerika ke? Awak ingat kita ni mat salih? Mat salih bolehlah. Pakai tanya macam tu aje… Lia kan ada emak. Kalau betul nak kahwin dengan Lia, bawak orang tua awak jumpa emak Lia. Macam itu barulah betul caranya, kan?" ujar Maria.

Hisyam menepuk dahi. Kiranya wanita hebat ini menerima lamarannya. Tanpa mempedulikan keadaan di sekeliling, dia menjerit keriangan, "Yahoo!!!"


..............................................

dari bab 9


"Kekasih awak yang hebat tu mana, Maria? Dah lama saya tak nampak dia? Atau, dia pun dah tinggalkan awak, macam yang saya buat dulu?"


Kali ini Maria tidak mampu lagi berlagak selamba. Dia merenung wajah Irwan. Irwan kelihatan riang. Maria keliru dengan tingkah Irwan. Maria tidak dapat menahan diri.

"Seronok benar awak, ya? Tapi, kalau tak silap saya, dulu tu awak merayu-rayu nak balik pada saya, kan?"

Langkah dipercepatkan untuk menjauhi diri daripada Irwan, namun kata-kata Irwan menghentikan Maria.

"Kenapa, Hisyam merayu-rayu pada awak ke? Tak mungkin, tak mungkin. Dia lebih kuat egonya daripada saya. Saya tahu tu. Tapi, tak tahulah saya kalau awak offer dia sesuatu yang hebat."

Maria menjadi marah. Tuduhan Irwan itu amat berat. Apakah lelaki itu ingat dirinya perempuan hina. Sanggup menggadai maruah?

"Kenapa dengan awak ni? Awak peduli apa kalau Hisyam tinggalkan saya atau tidak. Apa yang terjadi antara kami adalah kisah kami yang tak ada kena- mengena dengan awak, faham?"

....................................................

dari bab 15

(i) 

"Mengapa awak menangis, Lia?" Tangan Maria tidak dilepaskan, sebaliknya soalan itu yang ditanyakan Hisyam kepada Maria.



Maria ingin ketawa mendengar soalan itu. Haruskah dia memberitahu sebab dia menangis kepada orang yang menyebabkan dia menangis?


(ii)


"Apa yang awak nak beritahu saya, Syam? Bahawa awak tinggalkan saya kerana kesilapan saya, macam tu?" Maria jelas keliru.


"Habis tu? Takkan silap saya pulak, kut..."

"Jangan cakap berbelit-belit, Encik Hisyam. Berterus teranglah! Apa salah saya? Apa yang saya dah buat sampai begini sekali awak buat saya? Benci saya?"

"Pelik betul perangai awak ni. Salah sendiri pun tak tahu? Kenapa, Maria? Perlu ke saya beritahu awak apa yang saya nampak?"


(iii)


"Tiga bulan awak mendiamkan diri, awak tak hubungi saya, kerana Lan? Awak tak jawab panggilan saya, tak balas SMS saya kerana awak cemburukan Mazlan?" Maria bertanya walaupun kini dia sudah pasti itulah puncanya.


Mazlan? Nama itu yang Maria sebut tadi. Tapi, itu kan nama…....

..............................................

hmm, camne? okey tak? itulah petikan2 dialog dr buah tgn pertama sofi. harap anda suka.


4 ulasan:

  1. lorhh...nape mskkn diolag plak?

    ada smbgn lg ke?

    BalasPadam
  2. x de sambungan, dik. sofi just nak share bhg2 yg sofi suka dgn anda. boleh, kan?

    BalasPadam
  3. boleh je...saya pun suka part yang sama dengan kak sofi..terutama part yang Hisyam nak bertunang dengan Lia...waktu dapat digambarkan macam mana muka Lia yang panik dan takut mak dia nak tunangkan dengan orang lain...hehehe

    BalasPadam
  4. salam seed169, hehe. .iya? mmm mmg panik kan masa tu?

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.