Follow Us @soratemplates

14.10.10

139. satu keajaiban

Dia Maha Mengetahui. Maha Pemurah. Maha Penyayang. dan ihsanNya menyebabkan mereka ini terselamat.


SAN JOSE, Chile – Operasi menyelamatkan 33 orang pelombong yang terperangkap lebih 69 hari di dalam lombong emas dan tembaga bawah tanah San Jose, Chile sedalam 621.71 meter dari dalam permukaan Bumi dimulakan lewat malam kelmarin.
Dalam operasi menyelamat itu, seorang pelombong menjadi mangsa pertama diselamatkan dari lombong itu pada pukul 12.11 pagi waktu Chile. Menurut seorang anggota penyelamat, Manuel Gonzalez Roberto Rios, pelombong pertama yang dipilih menaiki kapsul penyelamat dari dalam tanah itu ialah Florencio Avalos Silva, 31, kerana dia dianggap mempunyai psikologi yang kuat. 
Dia memakai topeng oksigen dan peralatan biometrik bagi memantau tindak balas tubuhnya semasa berdiri di dalam kapsul penyelamat yang dihantar menerusi sebuah terowong.
Ahli-ahli keluarganya bersorak dan membunyikan hon sebaik sahaja melihat Silva berjaya dibawa keluar dari terowong bawah tanah dengan menggunakan kapsul penyelamat itu. Avalos terus memeluk isterinya selepas keluar dari kapsul itu sebelum dia berbual dengan Presiden Chile, Sebastian Pinera. Dia yang nampak tenang kemudian dibawa untuk mendapatkan rawatan dan bantuan psikologi.
Renan Avalos Silva
Dalam satu situasi lain yang menakjubkan, pelombong kedua yang diselamatkan memberikan cenderahati kepada pasukan penyelamat dan Pinera. Pelombong kedua itu, Mario Sepulveda, 40, memeluk isterinya sebelum dia mengambil batu-batu daripada begnya dan memberinya kepada mereka yang berada di sekitar lombong itu sebagai cenderamata. Dia kemudian menggenggam tangan dan sama-sama menyanyikan lagu Viva Chile.
“Sangat menakjubkan apabila mereka mampu menyelamatkan kami. Saya tidak pernah ragu-ragu bahawa kami semua dapat dikeluarkan dari lombong hidup-hidup,” kata Sepulveda dalam satu temu ramah di televisyen.
Most rescued Chilean miners healthier than expected: ...
Pelombong warga Bolivia, Carlos Mamani Solis, 24, yang menjadi mangsa keempat diselamatkan dan berikrar bahawa dia tidak akan menjejakkan kakinya di dalam lombong.
Sementara itu, pelombong termuda, Jimmy Alejandro Sanchez Lagues, 19, mempunyai cara tersendiri meraikan hari bersejarah itu. Dia mengibarkan bendera pasukan bola sepak kesukaannya, Universidad de Chile sebaik sahaja dia dikeluarkan daripada kapsul penyelamat yang diberi nama Phoenix 2 itu.
Trapped miner Sanchez waves from a wheelchair ...
Operasi menyelamat turut diberhentikan buat seketika apabila kapsul penyelamat itu perlu dibaiki selepas mengalami sedikit kerosakan akibat geseran. Pasukan penyelamat diberi masa selama 48 jam untuk menyempurnakan operasi menyelamat.
kl ada yg berminat nak tahu kronologi insiden dan trgedi pelombong2 ini, sila klik di bawah:
  • http://www.abs-cbnnews.com/global-filipino/world/10/13/10/chronology-chile-mine-disaster

2 ulasan:

  1. saya dok gak ikuti kes ni... alhamdulillah dorang selamat.. memang menakjubkan tengok mereka kelihatan sihat walaupun setelah sekian lama terperangkap.

    BalasPadam
  2. salam nera...
    sungguh ajaib, kan

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.