Follow Us @soratemplates

10.10.10

122. botox, utk apa?

Botox telah membuat kejutan besar dalam pasaran kesihatan dan kecantikan kerana kemampuannya untuk memadam dan mengurangkan kedut. Kejayaan yang menakjubkan daripada penyelesaian BOTOX telah menyebabkan penggemar kecantikan berbaris untuk menerima rawatan bagi kulit keriput mereka. 

Apakah rawatan botox ini selamat? 

BOTOX mengandungi racun protein yang dihasilkan oleh bakteria Clostridium botulinum. memang bakteria ini sangat bahaya kerana berasal dpd bakteria botulisme. Bagaimanapun, botox telah digunakan dengan selamat oleh opthamoligists untuk lebih dari satu dekad tanpa kesan sampingan yang serius dilaporkan. ubat ini sebenarnya telah ada sejak tahun 1960-an. Awalnya botox digunakan sebagai rawatan untuk mata juling. Botox disuntik ke dalam otot mata dan nampaknya ia dpt mengurangkan kejulingan.

semakin wanita meningkat usia, semakin jelas kelihatan kedutan di muka. Ketika botox disuntik ke otot garis kedutan di dahi atau garis-garis tawa di hujung bibir, di dapati bahawa kedutan itu hilang, tetapi sementara ajelah. Sementara? 

Saya menekankan penggunaan kata "sementara" kerana rawatan botox biasanya berlangsung sekitar 3 sampai 6 bulan. rawatan Botox telah diluluskan oleh Food and Drug Administration sebagai rawatan otot yang menghasilkan garis kerutan. 
Go to fullsize image
suntikan Botox dengan cepat menjadi prosedur terpantas kosmetik tumbuh dan diantisipasi untuk digunakan pada lebih daripada 4.5 juta pesakit pada tahun 2006. botox kini lebih popular daripada kaedah pembesaran payudara. menurut mereka yg begitu taksub dgn botox,  selepas beberapa sesi rawatan dan kelangsungan yang lama, kesan kerut ini diyakini akan hilang dan wajah yang remaja dapat bertahan lebih lama lagi. Penting untuk dicatat bahawa Botox tidak berkesan untuk kedutan-kedutan halus. maksudnya, usahlah berbotox jika masih muda. hehe.. 

setakat ini satu kesan sampingan yang nyata ialah kelopak mata akan jatuh. macam mana rupanya? ntah? org yg buat tentu tahu!
Walau selamat, botox tidak dianjurkan kepada wanita hamil, atau wanita yang sedang menyusui bayi mereka serta pesakit yang menderita penyakit neurologi..

rawatan Botox tidak berfungsi untuk semua orang. Namun, lebih daripada 90% daripada survey yg dah dibuat kpd pesakit, didapati bahawa botox ini sangat disenangi. maklum, wajah kelihatan muda berseri, huhu...

nak cuba? errm..tak beranilah. sbb ada yg bg fatwa kata haram botox ni, kan?
wallahualam.


Tiada ulasan:

Catat Komen

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.