Langkau ke kandungan utama

134. anda dah jatuh cinta? mcm mn anda tahu? (1)

persoalan yg menarik, kan? perhatikan dan bandingkan..mungkin anda mengalaminya sendiri:-


1. tidak senang duduk.
anda berjalan mundar mandir di belakangnya dan bila tak sengaja melanggar bahunya, anda pun berkata, 'maaf ya, tak sengaja...' dan anda memberikan padanya jelingan yang manja.


2. tunjuk minat
tiap kali dia  berkata-kata, anda sentiasa menyokong. apatah lagi bila dia meminta pandangan anda. positif sahaja diri anda dgn apa shj kata2nya. sambil memberikan pendpt anda memintal2 rambut atau tudung. senyum usah ceritalah, manisnya bukan main lagi, tau.


3. anda kenalkan dia kpd teman2 anda
bukan apa tu, sekadar memberitahu mereka, hey...jauh sikit ya, ini aku punya!


4.  bersikap terbuka
maknanya anda sudah boleh berkongsi rahsia diri dgn sidia..mmm


5. membayanginya
kalau boleh nak berkepit 24 jam, hehe


6. anda ajak dia ke tempat lain
nak buat apa? huhu..saja anda hendakkan privasi dgn dia aje...


baca yg ni pulak:-
hm... kau nak tau apa beza suka dengan cinta? 
kalau kau suka orang tu, mesti kau tak kan rindukan dia. kau takkan malu nak jumpa dia. jantung kau xkan berdegup kencang bila jumpa dia.. 
kau boleh gurau dengan dia tanpa kau fikir perasaan da.. 
tapi... 
kalau kau cinta dia.. kau mau cakap dengan dia pun susah.. 
jumpa dia, jantung kau berdegup kencang tak tentu pasal 
kau selalu teringat dia. apa dia buat.. semua lah.. 

hmm, camne? dah faham sikit?  ada tak dialami?


dan ini:-
jatuh cinta,...berjuta rasanya...mmm..macam mana kita mau tahu orang jatuh cinta sama kita,..tengok saja matanya,....aku cakap ni dari pengalaman aku,..kadang2 tu bukan saja matanya tetapi body language dia pun boleh tau...kalau dia cemburu bila kita cakap dengan kawan lelaki pun boleh tau...alahhh...nampak sangat bahhh 


dan ini:-
kau akan sentiasa rindukan dia. everytime, kau tunggu ja berita dari dia. and you keep waiting for her/his call, sms and anda malu pula untuk call/text dia. itu perasaan rindu ke arah cinta tu. Pas tu kau pandai cemburu pula...


yang ini pulak:-
aku rasa lah, rasa saja ya 
bila kita sudah berangan-rangan mau kawin sama orang tuh, 
makna kata SUKA tahap gaban la tuh 
suka tahap gaban tuh setengah orang panggil cinta 
rasa aku lah 
rasa-rasa ni org kata JANGAN diikut 
binasa nanti , hehe



bersambung........



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…