Follow Us @soratemplates

20.9.10

86. KERANAMU MALWARE

salam pembaca budiman...


serangan malware sedang berleluasa. sofi terpaksa membuang bloglist kerana risau. jangan kecil hati, ya! hanya itu saja cara yg sofi tahu buat supaya blog ini tidak dijangkiti, harap2lah!


setahu sofi, malware ni sofi kesan mula2 sekali masa nak ping di gengblogger.com sebulan lebih yg lepas. sofi baca apa yg ditulis, then sofi terpaksa buang linknya. pastu, dlm 2 hari lepas, sofi x leh nak bukan p2u, alasan sama. hari ni dah melarat pulak ke semua blog yg ada link ngan enovel. cian, kan?


yg sedihnya, blog suami pun terpaksa kena buang gak. uwaaa......


di bawah ni sedikit penerangang ttg malware yg sofi dpt dpd wikipidia. nak tahu ttgnya, bacalah, Okey!



Perisian perosak (Inggerismalwarekata lakur malice dan software) merujuk kepada perisian yang direka bagi membolos atau merosakkan sistem komputer tanpa kebenaran secara jelas daripada pemilik. Istilah ini seringkali digunakan oleh golongan profesional komputer sebagai istilah payung kepada bentuk-bentuk kod perisian yang mampu mendatangkan keburukan kepada komputer tanpa pengetahuan penggunanya ataupun paling tidak mengganggu privasi pengguna tersebut.
Kebanyakan pengguna komputer biasa masih tidak biasa dengan istilah tersebut, dan kebanyakannya tidak pernah menggunakannya. Sebaliknya, istilah virus komputer sering digunakan termasuk dalam media umum bagi menggambarkan semua jenis perisian perosak, sungguhpun bukan semua malware merupakan virus komputer. Istilah lain yang telah dicipta bagi perisian perosak adalah perisian jahat(badware), kemungkinannya disebabkan usaha anti-perisian perosak Stopbadware.
Perisian dianggap sebagai berasaskan malware berasaskan anggapan tujuan pencipta dan bukannya berdasarkan ciri-ciri tertentu. Ia termasuk virus komputer, cecacing komputer, kuda Trojan, kebanyakan rootkitperisian intip (spyware), perisian iklan (adware) menipu, dan perisian jahat dan yang tidak dikehendaki lain. Menurut undang-undang, perisian perosak kadang kala dianggap sebagai pencemaran komputer, sebagai contoh dalam kod perundangan CaliforniaWest Virginia, dan beberapa negeri di Amerika Syarikat.[1]
Malware perlu dibezakan dengan perisian cacat (defective software), ia itu, perisian yang mempunyai tujuan sah tetapi mengandungi pepijat perisian.
Jika ingin tahu lebih mendalam, pergilah ke laman web ini...


jangan kecil hati, ya kengkawan, nnt bila kdn kembali pulih, insyaallah, kita akan senaraikan semula blog list tu.

4 ulasan:

  1. Huhu myblog stu dah pun tjgkit, pngguna google chrome x bley nak buka, tpi pgguna ie dan mozilla blh pula.
    Alahai..

    BalasPadam
  2. salam nuril,
    mcm mana nak buang malware ni?

    BalasPadam
  3. salam...
    sy ingat sy je kena ble nk bukak link tu.. rupa kak sofi pun kena gak..

    BalasPadam
  4. skrg dah ok dah... actually, malware buat serangan besar2an skrg ni. byk blog dah kena. sbb itu, kak sofi x buat link blog list lagi. harap x de yg kecil hati!

    BalasPadam

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.