Langkau ke kandungan utama

86. KERANAMU MALWARE

salam pembaca budiman...


serangan malware sedang berleluasa. sofi terpaksa membuang bloglist kerana risau. jangan kecil hati, ya! hanya itu saja cara yg sofi tahu buat supaya blog ini tidak dijangkiti, harap2lah!


setahu sofi, malware ni sofi kesan mula2 sekali masa nak ping di gengblogger.com sebulan lebih yg lepas. sofi baca apa yg ditulis, then sofi terpaksa buang linknya. pastu, dlm 2 hari lepas, sofi x leh nak bukan p2u, alasan sama. hari ni dah melarat pulak ke semua blog yg ada link ngan enovel. cian, kan?


yg sedihnya, blog suami pun terpaksa kena buang gak. uwaaa......


di bawah ni sedikit penerangang ttg malware yg sofi dpt dpd wikipidia. nak tahu ttgnya, bacalah, Okey!



Perisian perosak (Inggerismalwarekata lakur malice dan software) merujuk kepada perisian yang direka bagi membolos atau merosakkan sistem komputer tanpa kebenaran secara jelas daripada pemilik. Istilah ini seringkali digunakan oleh golongan profesional komputer sebagai istilah payung kepada bentuk-bentuk kod perisian yang mampu mendatangkan keburukan kepada komputer tanpa pengetahuan penggunanya ataupun paling tidak mengganggu privasi pengguna tersebut.
Kebanyakan pengguna komputer biasa masih tidak biasa dengan istilah tersebut, dan kebanyakannya tidak pernah menggunakannya. Sebaliknya, istilah virus komputer sering digunakan termasuk dalam media umum bagi menggambarkan semua jenis perisian perosak, sungguhpun bukan semua malware merupakan virus komputer. Istilah lain yang telah dicipta bagi perisian perosak adalah perisian jahat(badware), kemungkinannya disebabkan usaha anti-perisian perosak Stopbadware.
Perisian dianggap sebagai berasaskan malware berasaskan anggapan tujuan pencipta dan bukannya berdasarkan ciri-ciri tertentu. Ia termasuk virus komputer, cecacing komputer, kuda Trojan, kebanyakan rootkitperisian intip (spyware), perisian iklan (adware) menipu, dan perisian jahat dan yang tidak dikehendaki lain. Menurut undang-undang, perisian perosak kadang kala dianggap sebagai pencemaran komputer, sebagai contoh dalam kod perundangan CaliforniaWest Virginia, dan beberapa negeri di Amerika Syarikat.[1]
Malware perlu dibezakan dengan perisian cacat (defective software), ia itu, perisian yang mempunyai tujuan sah tetapi mengandungi pepijat perisian.
Jika ingin tahu lebih mendalam, pergilah ke laman web ini...


jangan kecil hati, ya kengkawan, nnt bila kdn kembali pulih, insyaallah, kita akan senaraikan semula blog list tu.

Ulasan

  1. Huhu myblog stu dah pun tjgkit, pngguna google chrome x bley nak buka, tpi pgguna ie dan mozilla blh pula.
    Alahai..

    BalasPadam
  2. salam nuril,
    mcm mana nak buang malware ni?

    BalasPadam
  3. salam...
    sy ingat sy je kena ble nk bukak link tu.. rupa kak sofi pun kena gak..

    BalasPadam
  4. skrg dah ok dah... actually, malware buat serangan besar2an skrg ni. byk blog dah kena. sbb itu, kak sofi x buat link blog list lagi. harap x de yg kecil hati!

    BalasPadam

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…