Langkau ke kandungan utama

71. penggal baru, idea baru, semangat baru.....mampukah?

so, sekolah akan dibuka semula...esok!.

mentally, sepatutnya cikgu sudah terlebih bersedia berbanding murid. aku harap aku pun camtu. tp di minggu ni, tak banyak nak dikejar kecuali utk bincang soalan2 mid year hari tu. nak sentuh ttg kesilapan murid semasa menjawab, apa yg kurang dan yg perlu diperbaiki. juga, utk berbincang supaya kesilapan x berulang di ujian / penilaian yg lain. nak ikut rasa geram, mmglah, especially bila diaorg jwb ikut suka suki sendiri aje tp, namanya pun budak2 lg. tp yg geramnya, esp utk subjek fizik, budak cina n india jwb tu mcm yg kita dok habaq kat dlm kelas, tp yg dak melayu jwb...hanyut! ntah ke mana-mana?

frankly, aku sekarang ni lebih seronok duduk di rumah. dapat mengadap komputer dan blog serta menyiapkan skrip-skrip yg masih separuh jalan...tp tak bolehlah, kan? sekolah dan mengajar is my core business. mesti buat sungguh-sungguh! betul-betul! rajin-rajin! ewah!!!!!!

cakap pasai sekolah, aduh...nampak gaya kena kurangkan tengok bola especially yg pukul 2 pagi tuh! huhu..

eeiiii, no way! sekolah, sekolah jugak! bola tetap bola! mana boleh ditinggalkan, kan? tp, world cup kali ni lain macam sikitlah. kalau dulu, senang nak predict which is the best team but this time, adus.... ingat england okey, tp dah dua game gone, waduh!! teruknya diaorg semua main. no team spirit at all! yalah, kan...they all kan millionaires, main utk world cup ni, tak masyukkk... tu yang pengkaq aje...hehe!!!

dulu favourite team aku perancis, masa zaman michel platini dulu, tp la ni, uisyy...sakit hati tgk penyerang dia wlpun aku sayang evra...sori ek,  i x sokong u dah!

hubby cakap chile is the best team now. i dunno abt that coz i tak tgk diaorg main lg...

tp (hehe..jgn marah, pjg sikit ttg football, k!) hope my ronaldo's team, portugal boleh menyerlah. perasan! my ronaldo, konon? jgn jelesla...dia bukan tau pun!

ok, dah habis dah. semoga hari ini menceriakan anda. jgn bersedih(la tahzan), bagai yg disebut oleh nurhawanis othman... nak baca buku tu nnt!

cheerio!

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…