Langkau ke kandungan utama

68. sekadar coretan...

salam...
cuti sekolah dah! yahhuuuu...
mcm budak2! 
tp mmglah seronok sbb dptlah aku merehatkan minda seketika dpd melihat gelagat anak2 sekolah..hehe

so pg td b4 aku masak breakfast, aku pi satu blog ni, namanya blog justkhai.saja aje nak intai blog org femes, kan, pastu, aku pun nak tulis sst kat shoutbox dia..tahu tak apa jadi? shoutbox tu (bukan si khainya, ok..shoutboxnyerrrr) reject jeritanku..haha! my ip kena blocked, katanyalah!!!! 

wah, kenapa ya? ini amat2 menghairankan diriku ini. iyalah, seingatku, bukan selalu aku ke blog itu, tp to think positive..biar ajelah! dia blocked tentu ada sebab, dan aku x mahu buang masa memikirkannya. lagipun rasanya, blocking itu bukan ditijukan khas untuk aku sorang aje..kan?

cuti2 camni dlm kepala asyik ingat nak masak apa, nak makan apa... duhai badan... mahu debab balik lepas cuti ni..bahaya tuh! maklum dah berumur ni takut diserang penyakit 3 serangkai....eeeiii, x nak lah! nak mintak dipanjangkn umur lagi... takut!!! amalan pun ciputtt lagi!

kpd yg sukakan tulisanku, satu lg enovel nukilanku bakal menemui anda nanti. hehe... bukan apa, aku x naklah nnt korang sunyi bila bab2 utk cs dan bkbc, ku hentikan seketika..hehe... x nak nnt ada rindu di hati. ewahhh...

menulis bukan mudah..baru tahu! hehe... tp lebih perit bila apa yg ditulis hilang dlm sekelip mata. nak tahu apa yg berlaku? bab2 terbaru cs dan bkbc ku hilang bila komputerku yg lg satu tu....rosak! hard disknya kong! adus! itulah malangnya nasib tp aku perlu lebih positif. biarkanlah! mungkin ada hikmahnya (kata anum pdku..) ya mungkin garapan akan dtg akan berbeza dr yg hilang atau lebih baik? 
wallahualam....

sekian. be happy okey!



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Cerpen: Dia Idaman Jiwa

1
“Hi, boleh aku duduk kat sini?”

Aliah mendongak. Demi terpandang sahaja wajah itu, air mukanya terus berubah. Riak tidak senang ditunjukkan kepada lelaki itu.

“Cepatlah jawab! Senang aje soalan aku tu. Boleh, jawablah boleh...”

“Kalau saya jawab tak boleh?”

Abid terus menarik kerusi yang bertentangan dengan gadis itu.

“Aku tetap duduk sini jugak.” Balasnya sambil tersengih-sengih.

“Macam tak ada tempat lain!”

“Banyak! Sana kosong. Tu, di belakang kau tu pun kosong. Tapi, aku saja aje nak duduk depan kau. Dah sebulan aku cari kau tapi tak jumpa-jumpa. Alhamdulillah, hari ini dapat juga. Kau apa khabar? Sihat?”

Aliah tidak menyahut. Sebaliknya, dia terus menyuap dan kali ini suapannya sengaja dilajukan, tidak lagi menikmati nasi campur yang dimakan. Ketika itu, dia hanya berkeinginan untuk cepat-cepat menyudahkan makan tengah harinya supaya dia dapat pergi dari situ dengan segera. Dia tidak mahu mengadap muka lelaki yang kini sedang berada di hadapannya walau sehebat, sekacak mana se…

Yang Terakhir: Versi Cerpen

1
“Kau dah habis fikir ke, Khairi? Perempuan macam Najiha tu kau nak bawak ke majlis Annual Dinner kita? Tak malu ke nanti bila orang gelakkan kau?” tanya Hafiz sambil mengerutkan dahi. Dia keliru dengan sikap Khairi Iqbal. Rasanya, selama mereka berkawan, belum pernah walau sekali pun, Khairi memuji gadis yang seorang itu. Gadis yang bernama Izzatul Najiha. Tup tup, hari ini, dia buat keputusan hendak menjadikan Najiha pasangannya semasa majlis kemuncak nanti. Hisy, pelik betul!
“Malu, memanglah aku malu! Tapi aku cuma nak gunakan dia saja. Nak buat Amalina cemburu.” Balas Khairi sambil menyisip air lemon perlahan. Sejuk rasa kerongkongnya bila air itu menerobos masuk ke dalam rongga.
Mata Hafiz buntang. Kepala tergeleng-geleng.
“Kenyataan kau tu lagi buat aku tak faham! Kalau kau nak buat Amalina cemburu, kau patut bawak perempuan lain. Bukan si Najiha yang macam hantu bungkus tu!”
Terlambak tawa Khairi Iqbal mendengar kata-kata sahabat baiknya itu. Hantu bungkus? Si Najiha tu?…

Inikah Cinta? : Versi Cerpen

1

"Ouch!"

Cepat-cepat Janet menghisap jari telunjuk yang terhiris tadi. Setelah kesakitan itu hilang, dia segera membasuh jari itu. Dia kemudian mengelap lalu membalut luka dengan plaster.

"Sakit? Itulah pasal. Mak Nah dah cakap, biar mak Nah aje yang buat tapi Janet degil sangat. Hendak jugak main-main pisau," sindir orang gajinya menyebabkan Janet ketawa besar.

"Inilah yang orang cakap, luka di tangan nampak berdarah. Luka di hati tak siapa tahu. Kan, mak Nah?"

Mak Nah melepaskan keluhan sebelum mencuri pandang ke arah wajah ayu di sisinya yang kini sedang tunduk dan berpaling ke arah lain. Hati mak Nah kini turut melagukan irama sedih yang pasti sedang berdendang dalam hati Janet. Biarpun sudah lama ia berlalu, pasti kenangan itu hadir kembali sebaik rangkap pepatah itu diungkap. Tempat jatuh lagikan dikenang, inikan pula kisah cinta penuh keindahan. Ke mana hendak dicampakkan?

"Dah enam tahun... dia tentu dah lupakan saya. Tentu dah kahwin…