apa yang nampak, apa yang rasa, apa yang dengar

10.2.10

44. Di mana ku cari ganti?

Salam.
Lama tak luah perasaan, hehe
Asyik sibuk memanjang dengan tmkh, edit edit dan edit lagi dan lagi
Sekolah pulak bz ngan persediaan untuk sukan tahunan
Aduiiiii...penatnyerrrrrrrrrrrr
Maklum dah veteran, kan
Badan pun dah lemah hehe
Dalam melayan blog dan tmkh, sempat gak aku berfacebook. Haha, cikgu sofi berfb! Ha,ah! Ramainya kawan tapi kebanyakannya anak muridlah!


Ada sorang murid aku ni namanya Afif, ambik SPM tahun 2004. Skrg buat Diploma Marine Engineering kat UniKL di Lumut. Dia kata, masa dia sekolah dulu akulah cikgu dia yang paling garang... sebab tu tak minat fizik. Hah! Aku garang rupa-rupanya. Baru sedar diri, hehe. Habis tu, aku tanya dia, sekarang kat UniKL tu bukan subjek fizik ke? Gelak besar dia! Sebab cikgulah!!! Adoi..tak faham aku tapi rasa banggalah jugak
Lepas tu chat pulat ngan best student tahun 2007, Dak cina. Tapi sama tarikh lahir ngan aku (kecuali tahunlah!) dan sama-sama gak minat Manchester United. hehe.. Usha dia...cikgu garang tak masa ngajo kamu? Jawab dia...Mana ada! Cikgu antara yang paling lemah lembut! Pulak dah! Keliru, keliru....

Aku buat kesimpulan begini...
Cikgulah pelakon handalan. Pelbagai watak mampu kami lakukan demi untuk menarik minat murid belajar. Tapi sebenarnya, semakin meningkat usia, semakin sukar untuk menjadi garang. Maklumlah, diri sendiripun ialah seorang ibu, jadi anak murid dah macam anak sendiri.
Satu lagi cerita, ada satu tahun ni aku dapati murid2nya memang x boleh duduk diam. Asyik nak bergerak ke sana ke sini. Tak kira murid lelaki atau perempuan, sama aje. 
Macam....... Rupa-rupanya, memang pun! Bila dilihat dalam kalender Cina..diorang tu sume lahir tahun monyet, hehehe...Patutlah tak lekat diorang sume ni duduk kat kerusi!!!! Isy, jangan caya, k...Khurafat!!!!
Bercakap tentang karenah anak murid yang pelbagai memang seronok. Macam-macam ada! 
Aku jugak nak ambik sikit masa pagi ni untuk mengenang kembali kisah-kisah yang dah berlaku di sekelilingku. 
Membaca n3 terbaru di blog resepirahsiaku, hati tersentuh. Sebuah lagi rumahtangga runtuh. Sebuah lagi mahligai yang dibina roboh. Tidak usah mencari punca, cukup sekadar bertanya mengapa? Bagaimana? Apa? Di mana?
Mengapa? Ya, mengapa terjadi? 
Mudah sahaja jawapannya. Allah menghendakinya begitu. 
Bagaimana? Bagaimana apa? Bermula? Berakhir? 
Ada dua pihak di sini, saling menuding jari. Ko salah, aku betul! Tapi, sebenarnya, bila rasa cinta itu sudah tiada, semuanya salah dan tidak betul lagi...
Apa? Ya, apa sebenarnya? Apa yang dicari lagi oleh si isteri setelah mendapat suami yang boleh dikawalnya, menurut segala mahunya malah boleh diherdik, dimarah, dikutuk tanpa ada rasa ingin melawan oleh si suami? 
Benarlah, manusia tidak pernah puas dengan apa yang dia ada!
Di mana? Di mana kan dicari ganti? Masing-masing mungkin akan mendapat pengganti namun bagai dikata oleh Allahyarham P Ramlee, 
Di mana kan ku cari ganti
Serupa dengan mu
Tak sanggup ku berpisah
Dan berhati patah, hidup gelisah
Alangkah pedih rasa hati
Selama kau pergi
Tinggal ku sendirian
Tiada berteman dalam kesepian
Dunia terang menjadi gelita
Cahaya indah tiada berguna
Keluhan hatiku membawa derita
Kini kau jua tak kunjung jelma
Di mana kan ku cari ganti
Mungkinkah di syurga
Untuk kawan berduka
Menangis bersama, 

Selama-lama........

Tiada ulasan:

Catat Ulasan

terima kasih kerana anda sudi singgah dan sudi komen.