Langkau ke kandungan utama

Catatan

Tunjukkan catatan dari Ogos, 2009

ERTI KEMERDEKAAN

Merdeka! Merdeka! Merdeka!

Laungan Tunku Abd Rahman 52 tahun dahulu diulang main sama ada di radio atau televisyen.

Ya, sudah 52 tahun Malaysia merdeka. Bebas daripada penjajahan British, itu intipatinya. Soalnya, benar-benar merdekakah kita?

Ramai yang menggelengkan kepala. Belum! Kata mereka. Kemudian segala hujah akan dikeluarkan.

Merdekakah kita bila kita masih mengikut orang putih dari segi berpakaian? Bergaul? Berpolitik?

Merdekakah kita bila ada di kalangan kita masih lagi dibelenggu kemiskinan?

Merdekakah kita bila negara kita masih dibelenggu masalah pengangguran?

Mak, jauhnya fikir. 

Sebenarnya, aku menulis ni untuk mengajak semua orang untuk memerdekakan diri kita masing-masing. Tak usah merenung jauh-jauh. Cukup dulu jika kita memulakan kemerdekaan dengan diri kita. 

1. Merdekakan diri kita daripada sikap malas.  Buang tanggapan orang bahawa M untuk Melayu Malas. Kan Dr M cakap macam tu dulu? M yang satu ini memang perlu kita merdekakan kerana ia satu sikap yang tidak baik.

2. merdek…

SATU PENGHARGAAN

Aku hanya seorang penulis di tahap amatur, kut. Mungkin juga bawah dari itu.

Apa yang aku coretkan dalam blog aku ni, ada yang dah lama tercatat dan disimpan. Macam novel aku tu, Tak mampu ku hindari. Aku tulis pada tahun 2005. Untuk pengetahuan semua, manuskripnya pernah ku hantar ke alaf21. Dekat 3 bulan aku tunggu khabar berita. Sikap tak sabar aku memberi padah. Novelku itu dikembalikan semula kepadaku. Oh ya, nama TMKH yang asal ialah Bertakhta di hati sebab masa tu aku sukakan lirik lagu bertajuk sama nyanyian Faradhiya.

Bila ada blog, aku fikir apalah salahnya aku kongsi isi ceritaku itu dengan sesiapapun di alam maya ini. Boleh jugak aku tahu apa pandangan orang ramai bila mereka baca dan komen. Lepas tu aku terjumpa pulak laman “penulisan 2u”. Semakin berkobar perasaan untuk berkongsi cerita di ruangan itu. Mujur TMKH sudi disiarkan. Suka hati aku bila baca komen yang diberi. Walau tak ramai yang mungkin menyukai ceritaku yang meleleh, tapi, selagi ada yang sudi baca, aku bersy…

Merealisasikan Impian

Aku merujuk kepada suatu tajuk di ruang keluarga Utusan Malaysia bertarikh 24 Ogos, 2009. Menarik paparan tajuk, menarik lagi isinya. Penganjuran Peraduan Gerbang Cinta Mega Utusan Malaysia (Gerbang Cinta) bersama 10 penaja sebagai rakan pintar. Mudah cakap, rancangan ini nak bagi free pasangan muda terpilih untuk majlis kahwin mereka. Free bermaksud free semualah. catering, andam, baju pengantin eh, mas kahwin pun free ke? Takkan kut? Rata-rata, ramai yang memuji langkah yang diambil. Kata mereka, di zaman gawat ni, ramai yang menunda majlis perkahwinan mereka kerana bajet kahwin yang mahal. Kalau setakat RM10,000 tu, usah cakap le. Mesti tak semeriah mana! Maaflah! Bagi aku, aku tak berapa nak menyokong idea majlis perkahwinan secara percuma ni. Alasan aku? Mudah aje! Balik ke Hukum Syara'. Mengapa kita kahwin? Apa tujuan sebuah perkahwinan? Nak nama? Nak glamour? Nak hutang? Apa?  Mesti ramai yang marah nih! Aku tak boleh nak kata apa kalau ada yang marah. Jeles? No, no, no! Dah de…

n3 27

bila fikir balik, aku batalkan n3 27 yang aku masukkan pagi tadi. bukan apa, n3 tu flashback. malaslah nak ulang tayang kisah bagaimana cinta berputik antara hero dan heroin aku tu. aku nak terus ke masa depan. harap anda yang membaca memahami niatku.


cheerio.

tukar paparan

setelah hampir dua bulan dengan layout bunga cobalt tu, semalam aku pejam mata, nekad tukar kepada yang baru. baru menyedari bahawa aku ni cepat jemu. tengok hitam memenuhi blog, hisy, tak tahan rasanya. gelap semacam.....


dengan bantuan pakwe aku (cik abang le) puas rasa hati. tengok tulisan boleh dibaca dan ada gabungan warna, lega rasanya.


begitu juga dengan hidup kita ni. penuh warna warni. tentu tak seronok kalau asyik-asyik hitam, atau putih atau, hijau aje, kan? warna warni kehidupan!


ada masa kita ketawa tapi orang tua-tua dah pesan, jangan ketawa banyak sangat, takut menangis nanti.


jangan terlalu banyak menangis, nanti orang tengok hilang seri, iyalah kalau dah asyik monyok aje, siapa yang suka?


gembira, suka, ketawa, ria, menangis, sedih, kecewa adalah rencah kehidupan.


kita di sini ketawa, mereka di negara yang sedang berperang (tak habis-habis) menangis.


kita di rumah berkumpul ramai-ramai, nun di sana kehilangan anak, kehilangan suami, kehilangan ayah, kehilangan.....


puasa dan cuti sekolah

hari pertama puasa


azam baru - nak buat post hari-hari. Kan post ni macam diari juga? so, aku ingat, mulai subuh hening ini, tiap kali lepas sahur, aku nak jot something here. just for me. and, maybe, for those who like to share my feelings.


sebenarnya, bukan senang nak luah perasaan ni. tengah tulis aje, jem! stuck! terpaksa bermenung panjang, terpaksa berfikir lama, apa ayat seterusnya....


oh ya, ramadhan datang lagi. selamat berpuasa kepada semua. bagi ibu-ibu macam aku, masa paling sukar ialah di waktu sahur. Nape? susah nak fikir menu untuk dua orang anak lelakiku yang awal remaja tu! dua-dua tak akan ulang makan lauk semalam. yang sorang tu pulak, hanya makan ayam, daging atau telur. tapi walau sesedap mana pun mereka makan waktu berbuka, di waktu sahur, jangan haraplah! nak telan nasi macam...entah ape-ape!


so, selalunya, tiap kali sahur pasti ada makanan laju...burger, nugget mahupun sausage! memang tak elok untuk kesihatan, tapi kalau dah itu yang mereka lalu nak makan, nak buat…

bulan madu?

Aku kat sekolah. Baru abis kelas utk ari ni. Lepak ngan laptop. Kawan-kawan aku pelik sebab kata depa, at my age, jarang yang nak mengadap komputer. Bagiku, apa le yang hendak dihairankan. Masing-masing punya hobi. Ada yang suka masak, suka makan, suka wat kerja rumah, suka ngumpat dan aku? Aku suka blogging, suka surf, suka tulis novel ke, cerpen ke...


Masing-masing boleh buat apa-apa aje, tak gitu?


Aku kat dalam kelas. Malas nak ke bilik guru. Lagipun guru yang patut masuk tak masuk lagi. So, di samping layan murid-murid, aku layan jugak blog aku.


Bila aku tengok balik, aku kesian kat budak-budak ni. Dia orang ni tak pandai guna masa. Aku baru abis ngajo depa. Kerja sekolah ada aku bagi tadi tapi, mentang-mentang dah lepas periksa percubaan, depa boleh sembang-sembang aje. Malah , ada yang tido. Cuma sekerat dua yang buat apa yang aku suruh.


Begitulah selalunya bila lepas peperiksaan percubaan. Aku rasa ini masalah glokal (pinjam perkataan najib). Murid-murid sekolah selalu lupa yang da…

luahan seorang guru

Ari ni kat sekolah, ada ramai murid yang tidak hadir di kelas-kelas yang aku masuk. Kelas-kelas tu pulak adalah dua kelas terbaik di sekolah. 3RK! terbaik dalam t3 dan 5S1 terbaik dalam tingkatan lima. Bila aku tanya pada mereka yang hadir, jawapannya mudah. H1N1, cikgu.


Sebenarnya, inilah masalah hujung tahun di sekolah. Murid-murid yang pandai ini lebih selesa belajar sendirian di rumah daripada datang ke sekolah. Apatah lagi guru-guru sudahpun menghabiskan sukatan pelajaran. Masa yang ada lebih banyak digunakan untuk mengulangkaji. Mungkin bagi murid-murid yang terer ni, proses mengulangkaji yang dibuat tidak memanfaatkan mereka.


Gejala H1N1 juga menakutkan murid-murid. Khabar angin ada bermacam-macam. Kematian, cara jangkitan, penularan, semua memberi kesan negatif kepada mereka yang masih muda. Jadi, lebih baik duduk di rumah demi mengelakkan jangkitan.


Cuma, sebenarnya, guru kelas macam aku risau sikitlah! Macam mana nak mengingatkan murid tentang pentingnya kehadiran mereka ke sek…
salam pagi jumaat


alhamdulillah, siap juga kerja menyemak aku. biasalah, sekarang musim peperiksaan percubaan. semalam, budak2 T3 periksa maths. abis depa periksa, aku pulun semak kertas 2. itu yg x sempat nak tulis kat cni.


rindu rupa2nya bila x dpt post anything. asyik teringat aje! nak wat camne, kan. sbg cikgu, periuk nasi kena jaga dulu.


nih, tengah tunggu anak aku bersiap untuk pergi ke sekolah. ala... sekolah kami kat depan tu aje, sebelah pagar. x ada 'jam' pun.


balik ttg blogging. ada sesuatu yg menghantui fikiran aku. adakah umur penulis blog mempengaruhi comment ke, followers ke, shoutmix ke?


ada orang cakap, kalau penulis tu dah berumur, n3 dia x berapa laku. ya ke?


pelik jugak bila difikirkan.


tulisan, karya dsbnya.... ada kena mengena ke dgn umur?


siapa nak tolong jawab nih?


cheerio.

kita terlalu ego

itu pendapatku bila membaca n3 terbaru NB tadi.
kita......,
aku maksudkan manusia.


manusia ni ada macam-macam, dah gitu Allah jadikan. bagaimanapun,
manusia yang menulis sepelik itu untuk mengaibkan orang, masya-Allah!!!
terima kasih, NB. n3 awak beri saya idea ini untuk diluahkan.


balik kepada manusia tadi,
siapakah dia sehingga sebegitu teruk diaibkan insan yang satu lagi?
siapakah dia sehingga sanggup mengeluarkan bait-bait ayat yang begitu menghina?
siapakah dia sehingga bongkak menutur kata?
siapa?


itulah manusia yang ada juga insan jadikan dia sebagai idola mereka.
ada yang mengkaguminya kerana dia berani, kata mereka.
di sekolahku, ada yang terikut-ikut lenggok diri dan tingkahnya.
hebat kah dia?


entah dia lupa, entah dia ingat,
Allah dah pesan, 'sembunyikan aib orang hatta musuhmu sekalipun, nanti akan ku sembunyikan aibmu, di dunia ini mahupun di akhirat nanti!'
atau mungkin juga manusia ini tidak pernah tahu???


entah dia lupa, entah dia ingat,
Allah berfirman yang bermaksud, ' anta…

guna firefox, yer!!

semalam, bila hayat bg tau susah nak buka blog aku ni, aku gelabah. mula marah kat cik abang yg suka pomen luahan ni. tapi, bila kita dua orang belek, belek dan belek lagi, nampaknya semua ok. x ada yg k.o.


try browser lain. guna internet explorer lak. mak oi, langsung tak boleh buka seperti yg anak aku kata. ntah mengapa? silap apanya? memang tak boleh bukak. kalau ada yg boleh pun, mungkin tergantung aje, macam yang dapat aku tengok kat skrin akulah agaknyer.....


so, kalau korang minat ngan blog aku ni (prasan le pulak) ingat! guna firefox, yer!!

luahan ii

tadi, aku baru post tajuk blog ini.


luahan?
ya, luahan.
lagu nyanyian spring.


jiwang karat aku ni, kan?


aku suka liriknya.


luka hati seorang insan yang ditinggalkan.
luka hati seorang insan yang kehilangan
luka hati seorang insan...


begitulah selalunya kita


bila bersama,
ada sahaja yang tak kena, ada sahaja cacat cela, ada sahaja yang ingin dimarahi, pendek kata, tiada yang indah di mata, tiada yang ngam(hehehe) di hati???


setelah dia tiada,
terdengar-dengar suara mersiknya, rayuannya, cumbuannya, tangis dan gelak tawanya
terpandang-pandang senyumannya, lirikan mata, juih bibirnya, lenggok gaya, bahasa tubuhnya...


pantas,


ingin aku mengingatkan diriku juga kamu yang turut membaca omelanku;


hargailah apa yang kita ada sebelum ALLAH mengambilnya dari kita kerana milik kita bukan milik kita sepenuhnya. ia dipinjamkan buat sementara.


selalunya,
waktu bercinta, segalanya manis belaka. nasib baik, berlangsunglah perkahwinan. cinta cuba sedaya upaya dipupuk. tapi bila sudah ada anak, lima? suami ke mana? is…

Luahan

Masih terpahat Di dalam ingatanku Begitu syahdu Tika menyusur Kenangan denggnmu
Begitu lama Pergimu tak kembali Menguntum rindu Di atas ranting usiaku
Musim berganti Meninggalkan kesan yang mendalam Aku menerima Sebagai satu pengalaman Oh……. Ho…..
Sehingga kini Tidak mampu untuk ku hindari Ingatan padamu terbayang di ruangan mata Jernih dan berkaca
Pada siapakah Ku luahkan rasa Mungkin tak siapa Yang bakal mengerti Sehingga kini bersemadi
Sungguh sunyi melewati hari-hari
Ku harungi Tanpa dirimu di sisi
Kesunyian melewati hari-hari
Ku harungi Tanpa dirimu di sisi
Doaku tak pernah terlupa Buatmu selamanya

khas untuk yati berahim

ari ni, aku masukkan blog norhayati berahim dlm blog list aku. nak tau nape?

aku dah sgt lama x bc novel melayu. SAGA yg terakhir.

ini kenangan yg x mungkin aku lupa......

ms jg periksa perc SPM tahun 2004, sorang pelajar aku ni tunduk menekur. tgk dlm meja. aku ingat dia tiru. aku dah naik darah le! itu aku py sjk yg dia tgh jwb. physics. angin satu badan aku!

gelabah dia bila aku sergah (utk pengetahuan sume murid aku ni budak perempuan india). aku rampas dgn garangnya buku yg dia tgh bc tu. nak tau buku ape?

Ha, CINTA PERTAMA!!!!!

apa kelas bc novel melayu, aku perli dia.(lupalah pulak nm dia)

best cikgu! ini kl ke 3 sy baca buku ni.

eeiii, geli geleman aku.(ms itu le)

aku hanya bc novel inggeris (mata x juga jd biru, hehehe...).

dipendekkan citer, aku rampas buku tu. naluri yg sgt2 minat membaca aku ikutkan. lg pun, budak ni budak perempuan india. tentu isi buku ni sgt menarik, kl x tak kan le asyik bebeno dia bc buku tu.

aku ni pulak, kl baca buku, mesti nak terus khatam. dan...…

tukar tajuk blog

aku bukan orang politik, tapi tanpa sedar, tajuk blog aku tu ada kaitan dengan slogan suatu parti politik.


nampak benar aku tak peduli dan tak ambil endah dunia semasa.


kerdilnya aku.....


jadi,


aku pun tukarlah tajuk lama itu kepada luahan.


rasanya, ia lebih sesuai kerana blog aku ni ttg novel, cerpen dan perasaan.


semoga dengan ini juga lebih ramai yg singgah kat cni.


cheerio.